جستجو
Close this search box.
سبد خرید

معرفی آروانا

آروانا

Arowana آروانا

آروانا نام دسته ای از ماهیان استخوانی با بدنی کشیده و پولک های بلند است که از خانواده ی آستو گلاسیده  Osteoglossidae بوده و دارای دو زیر خانواده به نام های آستو گلاسینه Osteogiossinae  و هتروتیدینه Heterotidinae  هستند.

این ماهیان بسیار زیبا معمولا تا یک متر و بیست سانتی متر رشد می کنند و برای نگهداری آنها به آکواریوم بزرگی با در پوش مناسب نیاز است زیرا جهندگان بسیار ماهری هستند که گفته می شود قادرند در محیط طبیعت بریا شکار حشرات تا ۲ متر بالای سطح آب پرش کنند.

آروانا ها عمر زیادی دارند و در صورت مناسب بودن شرایط می توانندتا بیش از ۲۰ سال در آکواریوم های خانگی زندگی کنند. این دسته از آبزیان دارای اندام ویژه ای هستند که آنها را قادرمی سازد تا در بیرون از آب نیز تنفس نمایند به همین دلیل تا دقایق کوتاهی می توانند در بیرون از آب زنده بمانند.
آرواناها در ۴ منطقه از جهان ساکن هستند که ماهیان هر منطقه دارای مشخصات ظاهری متفاوتی می باشند . تا به امروز ۱۰ گونه اصلی از این ماهیان شناسایی شده اند که ۳ گونه در آمریکای جنوبی ، ۱ گونه در آفریقا ، ۴گونه در آسیا و ۲ گونه در استرالیا زندگی می کنند .
آرواناهای بومی آسیا و استرالیا بسیار شبیه به هم بوده و عمده تفاوت آنها در تعداد ردیف پولک های عمودی است .
آرواناهای آسیایی و استرالیا دارای ۵ ردیف پولک . آرواناهای استرالیایی دارای ۷ ردیف پولک هستند. محل زندگی آرواناها،رود خانه های دارای آب سیاه است .

منشا این رودخانه ها معمولا از جنگل های پر باران بوده و آب آنها از میان تالاب ها و مرداب ها می گذرد . جریان این رود خانه ها آرام بوده و مقداری زیادی تانن (نوعی ماده که از پوست درختان و گیاهان ترشح می شود ) در آب این رودخانه ها یافت می شود.

در صورت تمایل به نگهداری از آرواناها بهتر است از مکمل های موجود در بازار که توسط شرکت های مختلف معمولا با نام Blackwater به بازار ارایه می شوند استفاده نمایید .
دمای آب ۲۴ الی ۳۰درجه ی سانتی گراد و ph برابر با ۶ الی ۸ شرایط مناسبی را برای نگهداری آرواناها ایجاد می کند. آرواناها ماهیان آرامی هستند که در آکواریوم از انواع غذاهای آماده ماهیان کوچک ، دل گوسفند و کرم ها تغذیه می کنند .
بهتر است آرواناها رابه صورت منفرد و یا در کنار سایر ماهیان بزرگ و آرام نگهداری کنید زیرا باهم خانواده های خود رفتار تهاجمی دارند و از ماهیان کوچک تغذیه می کنند . همچنین ممکن است ماهی های تهاجمی به باله های آنها آسیب وارد نمایند

ماهی آروانا پس از تخمریزی، تخم ها و نوزادان را در دهان خود نگهداری می کند که این مسوولیت به عهده ی ماهی نر است . نوزادان تا زمانی که به سن بلوغ برسند در دهان پدر خود نگهداری می شوند . این دوره ۵۰ تا ۶۰ روز به طول می انجامد .
در محیط طبیعی زندگی، نوزادان آروانا به راحتی توسط سایر ماهی ها از جمله سیچلایدها شکار می شوند . به همین دلیل بهتر است که در زمان تخمریزی و نگهداری از نوزادان، ماهی آروانا به صورت انفرادی در یک آکواریوم نگهداری شود.

نژادهای شاخص آروانا به شرح زیر هستند :

  1. آرا پایما Arapaima gigas
    بزگترین ماهی عضو این خانواده بومی رود خانه ی آمازون است و می تواند تا دو متر و نیم رشد کند وبه وزن ۱۵۰ کیلوگرم برسد. بومیان ساکن در اطراف رودخانه ی آمازون از این ماهی تغذیه می کنند . این آروانابزرگترین آبزی آب های شیرین محسوب می شود.
    آراپایما دارای بدنی به مشکی رنگ و استخوانی است. دهان این ماهی رو به بالا است که برای شکار کردن از سطح آب بسیار مناسب می‌باشد. آراپایما سیستم تنفسی مخصوص خود دارد که امکان تنفس از سطح آب و زندگی در آب‌های کم اکسیژن را به او می‌دهد.
    آراپایما گیگاس هر جاندار قابل خوردنی را که اندازه دهانش باشد را به‌عنوان غذا درنظر می‌گیرد. آراپایماها در زیستگاه طبیعی خود از ماهی‌ها و حتی حیوانات کوچک تغذیه می‌کند. این ماهیان غول‌پیکر در سطح آب و زیر شاخه‌های درختان شنا کرده و حیوانات و پرندگان کوچک را شکار می‌کنند. نحوه شکار این ماهی بسیار شبیه به ماهی‌های آروانا می‌باشد.

  2. آروانا قرمز آسیایی  Scleropages legendry
    این آروانای زیبا ، بومی رو خانه های آب سیاه جزیره ی بورنئو در اندونزی است ودر محیط طبیعت تا ۹۰ سانتی متر رشد می کنند. برای نگهداری ازاین ماهی به آکواریوم بزرگی با در پوش مناسب ، سیستم فیلتراسیون قوی ونور زیاد است .
    تکثیر آروانای قرمز در آکواریوم امکان پذیر نبوده و فقط در مزارع پرورش ماهی بسیار بزرگ این امکان وجود دارد. ماهیان ماده دارای جثه و دهان بزرگ تر هستند .
    آرواناهای قرمز نسبت به هم گونه های خود و سایر آرواناها رفتاری تهاجمی دارند بنابراین باید آنها رابه تنهایی ویا در کنار سایر ماهیان بزرگ غیر تهاجمی نگهداری کنید. این ماهی که امروزه واریته های مختلفی از آن توسط پرورش دهندگان به بازار عرضه می شود پر طرفدارترین  و گران قیمت ترین ماهی عضو این خانواده است.
  3. آروانامشکی Osteoglossum ferreirai
    آروانامشکی بومی آب های ریو نگرو (Rio Negro) از بزرگ ترین انشعابات روخانه ی آمازون است .این ماهی تا یک متر رشدمی کند واز نظر شکل ظاهری و نوع رفتارهمانند آرواناسیلور است.
    رنگ باله های این گونه تیره بوده ودارای الگوهای زیبایی است. آروانامشکی بارسیدن به سن بلوغ رنگ هاو الگوهای رنگی خود رااز دست داده و شبیه به آرواناسیلور می شود. هر چند امکان تولید مثل آروانا مشکی در آکواریوم بسیار پایین است اما درصورت داشتن آکواریوم بسیار بزرگ ویا در آکواریوم های عمومی احتمال تکثیر آن وجود دارد .

  4. آروانا سیلور(Osteoglossum bicirrhosum)
    شاید به جرأت بتوان گفت که آروانا سیلور معروف ترین آروانا در سرتاسر جهان محسوب می شود. این آروانا ساکن آب های رودخانه ی آمازون بوده ودر محیط طبیعت ۱۲۰ سانتی متر رشد می کند .
    اما در شرایط اسارت طول آن بیش از یک متر نمی رسد. برای نگهداری آن با توجه به رشد سریع به آکواریومی با حداقل ۵۰۰ لیتر آب و دارای در پوش مناسب نیاز است .
    سایر ماهیان بزرگ و تهاجمی مانند انواع سیچلایدها موجب ترس و استرس آروانا سیلور می شوند.آروانا نقره ای دارای بدنی کشیده و استخوانی است و بدنی نقره ای رنگ دارد که در زیر نور به زیبایی می درخشد. امتداد باله های آروانای نقره ای، صورتی رنگ است
    ماهی آراونا سالم دارای سبیلکها صاف و در راستای بدن ماهی است درصورت شکسته یا خمیده بودن از کیفیت خوبی برخوردار نیست

  5. آروانا آفریقایی(Heterotis niloticus)
    این آروانا در آب های رودخانه ی نیل ، رود خانه های شرق آفریقا و کشور سودان ، گامبیا و سنگال زندگی می کنند . از مشخصات ظاهری آن می توان به سر کوچک، چشمان بزرگ، پولک های بزرگ و دارای رنگ نقره ای خاکستری و زیتونی کم رنگ اشاره نمود.
    آروانا آفریقایی تا ۱۲۰ سانتی متر رشد نموده و معمولا به سختی با شرایط آکواریوم سازگاری می یابد.

  6. آرواناطلایی آسیایی یا سبز (Scleropages formosus)

    آروانا آسیایی یا آروانا سبز (Green Arowana) نام های دیگر این ماهی کمیاب و بومی جنوب شرق آسیا می باشد . به دلیل کاهش تعداد آنها در محیط طبیعت عرضه آنها به بازار کم بوده و نسبت به سایر آرواناهااز قیمت بالاتری برخوردارند. پشت این ماهی به رنگ زیتونی و پهلوها به رنگ سبز نقره ای است . رنگ عنبیه ماهی نیز قرمز است.

  7. آروانا سیلور آسیایی(Scleropages macrocephalus)

    آرواناسیلور آسیایی نیز جزو آرواناهای بومی رودخانه های آب سیاه جزیره ی بورنئو در اندونزی است . علی رغم شباهت اسمی با آروانا سیلور آمریکای جنوبی هیچ گونه شباهتی بین آنها وجود ندارد. دوزیر گونه ی دم زرد و دم خاکستری برای این ماهی شناسایی شده است که در نواحی مختلفی در برونئو زندگی می کنند.

  8. آروانا طلایی دم قرمز(Scleropages aureus) 
    این آروانا مانند سایر آرواناهای آسیایی دارای پولک های بزرگ به رنگ مسی – طلایی بوده و رنگ آن در ناحیه ی پشت تیره است . دم آن نیز دو رنگ بوده به نحوی که قسمت فوقانی دم به رنگ تیره و قسمت پایینی به رنگ قرمز بنفش است .
    رنگ باله ها نیز دقیقاً به همین نحو می باشد . ویژگی های رفتاری و نیازمندی های نگهداری از آروانا طلایی دم قرمز همانند سایرآرواناهای آسیایی است .

  9. آروانا ساراتوگا سیلور -استرالیایی-   (Scleropages leichardti)
    نام دیگر این آروانای بومی آب های جنوب استرالیا ، آروانا ساراتوگا سیلور (Silver Saratoga)است . این آروانا معمولا در سطوح میانی و پایینی آکواریوم شنا می کند بنابراین می توان آن را با سایرآرواناها که معمولا در سطوح فوقانی ساکن می شوند نگهداری نمود.
    آروانا ساراتوگا نسبت به سایر آرواناها از جثه ی کوچک تری برخورداراست و کمنتر در صنعت آکواریوم دیده می شود.
    این آروانا شباهت زیادی به دیگر گونه ی بومی استرالیا یعنی آروانا خال دار شمالی یا جاردینی دارد. یا این تفاوت که آروانای خال دار همانطور که از نامش پیداست برروی دم وباله های خود دارای خال های طلایی است .

  10. آروانا خال دار شمالی ( استرالیایی ) (Scleropages jardini)
    آروانا ساراتوگا قرمز (Red Saratoga) یا آروانا ساراتوگا گلف (Gulf Saratoga) نام های دیگر این آروانای بومی آب های نواحی شمالی استرالیا و گینه ی نو است .
    آروانا خال دار شمالی نسبت به سایر آرواناها رفتار تهاجمی کمتری داشته و احتمال پریدن آن به بیرون از اب بسیار کمتر است در بسیاری از مواقع این آروانا به دلیل شباهت بسیار با آروانا های آسیایی اشتباه گرفته می شود اما نشانه ی بارز این آروانا وجود خال های طلایی رنگ برروی باله ها و دم آن است
    همچنین در این گونه از آرواناها (آرواناهای استرالیایی ) برعکس آرواناهای آسیایی ماهی ماده تخم های بارور شده رادر دهان خود نگهداری می کند . این ماهی دارای بدنی باریک و کشیده است و معمولا به سختی تکثیر می شود . برای تکثیر آن به استخر بسیار بزرگی نیاز است.
Related posts

registration

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .
  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

کاربر محترم ضمن عرض تشکر از اینکه مرکز آموزشی آبزی پروران کیهان را انتخاب نموده اید، در اسرع وقت با شما تماس خواهیم گرفت.