انواع ماهیان کپور
کپور معمولی
بدن فشرده ، پشت کمانی شکل ، باله پشتی بلند ، فلس ها درشت در قسمت پشت خاکستری تیره یا قهوه ای متمایل به زرد ، جوانب زرد طلایی می باشد . بخش پایینی باله دمی قرمز رنگ می باشد .
همه چیز خوار است و به طور کلی کفزی میباشد .
در سال اول پرورش > بهار و تابستان< از پلانکتونهای جانوری تغذیه می نمایند ولی به تدریج به تغذیه جانوران کفزی می پردازد .
عمدتاً از لارو حشرات ، تغذیه می کند . غذای طبیعی این ماهی لارو حشرات ، نرم تنان کفزی و در اواخرسال دوم پرورش > پائیز< مقداری غذای گیاهی نیز مصرف مینمایند.
غذای دستی این ماهی بیشتر شامل سبوس ، غلات ، انواع کنجاله هاو کنسانتره می باشد .کپور معمولی در آبهای شیرین و نسبتا گرم زندگی می کند در
مناطق معتدله در سن دو سالگی به بلوغ جنسی می رسد و در شرایط مناسب تغذیه ای در این سن به وزن ۱ الی ۵/۱ کیلو گرم می رسد .
تکثیر این ماهی در ایران انجام می شود و تعداد تخم به ازاء هر کیلو گرم وزن ماهی ماده ۱۰۰۰۰۰ الی ۲۰۰۰۰۰ عدد است و هر کیلو گرم تخم این ماهی به ۷۰۰۰۰۰ الی ۱۰۰۰۰۰۰ عدد می باشد .
بهترین دما برای پرورش کپور معمولی ۱۸ الی ۲۲ می باشد
کپور نقره ای – فیتوفاگ
فلس ها ریز ، بدن فشرده ، رنگ بدن سفید نقره ای می باشد .
این ماهی ها بطور کلی از پلانگتونهای گیاهی و سیر گیاهان میکرو تغذیه می نماید
جایگاه اصلی این ماهی در سیبری و چین < رودخانه آمور> می باشد ولی بدلیل رشد سریع، زندگی گله پذیری، امکان تکثیر مصنوعی و کیفیت مطلوب گوشت بعنوان مطلوب ترین ماهی پرورشی جهان معرفی و در تمام جهان تکثیر و پرورش داده میشود.
در مناطق گرمسیر و معتدل ماهی نر در سن دو سالگی و ماهی ماده در سن سه سالگی بالغ می شود و در این سن و در شرایط تغذیه مطلوب وزن این ماهی ۳ – ۲ کیلوگرم خواهد شد.
تعدادتخم به ازا هر کیلوگرم وزن ماهی ماده ( ۶۰،۰۰۰ الی ۸۰،۰۰۰ عدد است و تعدادتخم هر کیلوگرم وزن تخم ۸۰۰،۰۰۰ تا ۹۰۰،۰۰۰ می باشد .
کپور علفخوار یا آمور
شکل بدن تقریباً دوکی شکل ، فلس ها درشت ، رنگ پشتی بدن خاکستری و شکم خاکستری روشن می باشد . در مراحل لاروی از پلانکتونهای جانوری و به مرور با افزایش وزن از گیاهان آبزی نرم و سپس از همه نوع گیاه آبزی ، جلبک های ریسه ای و گیاهان عالی تغذیه می کند
جایگاه اصلی زندگی این ماهی در سیبری و چین ( رودخانه آمور( بوده ولی بدلیل کیفیت بسیار مرغوب گوشت ، رشد بسیار سریع و امکان علوفه زدایی کانالها و رودخانه ها بصورت بیو لوژیک در تمامی جهان پخش و انتشار یافته است . در مناطق گرمسیر و معتدل ماهی نر در سن ۳ – ۲ سالگی و ماهی ماده در سن ۴ – ۳ سالگی بالغ می شود و در این سن و در شرایط تغذیه مطلوب وزن این ماهی به ۳ الی ۴ کیلوگرم می رسد.
تعداد تخم به ازا هر کیلوگرم وزن ماهی ماده ۶۰،۰۰۰ الی ۸۰،۰۰۰ عدد است و تعداد تخم به ازای هر کیلوگرم وزن تخم ۹/۰ تا ۱/۱ میلیون عدد است.
ماهی کپور سرگنده یا بیگ هد
سربسیار بزرگ ، بدن از طرفین فشرده ، در پشت و قسمت فوقانی سیاه و روشن طرفین و سطح شکمی سفید نقره ای می باشد . بسیاری از اختصاصات ساختمانی و زیستی این ماهی شبیه کپور نقره ای است. از زئوپلانکتونها و به مرور از پلانکتونهای جانوری و پلانکتونهای گیاهی بزرگ تغذیه می نماید
در مناطق گرمسیر و معتدل سن بلوغ جنسی این ماهی در نوع نر ۴ – ۳ ساله و در نوع ماده آن ۵ – ۴ ساله می باشد.
تعدادتخم به ازا هر کیلوگرم وزن ماهی ماده ۵۰،۰۰۰ تا ۶۰،۰۰۰ عدد است و تعدادتخم در هر کیلوگرم از آن ۶۰۰،۰۰۰ تا ۸۰۰،۰۰۰ عدد می باشد